Смъртоносна гъбичка "нападна" американски болници, убива за до 90 дни

Може да причини инфекции на кръвния поток и рани

21.03.2023 | 16:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Смъртоносна гъбичка

Гъбичка с повече от 50% смъртност след заразяване се разпространява с тревожна скорост в американските здравни заведения между 2020 и 2021 г., твърдят от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Около 3270 клинични случая на Candida Аuriѕ са регистрирани в Съединените щати между първия регистриран случай в страната през 2016 г. и 31 декември 2021 г., гласи проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine, което се позовава на данни на CDC.

Гъбичката, наречена на латинската дума за ухо, може да причини инфекции на кръвния поток и рани. Инвазивните инфекции, с който и да е вид Candida, могат да бъдат смъртоносни. Тези, които се заразяват с Candida Auris, е по-вероятно да умрат, тъй като смъртността при тях е от 30 до 60%, казват от CDC. Почти половината от пациентите, които се заразяват с гъбичките, умират в рамките на 90 дни.

В САЩ се наблюдава "най-бързото нарастване" на гъбичките между 2020 и 2021 г. - през 2021 г. те са 1471 в цялата страна в сравнение с 476 през 2019 г., заяви CDC в прессъобщение. Случаите са докладвани в 35 американски щата и окръг Колумбия, сочат още данните.

"Броят на случаите на Candida Аuriѕ се е увеличил по много причини, включително поради лоши общи практики за превенция и контрол на инфекциите (IPC) в здравните заведения. Възможно е броят на случаите да се е увеличил и поради засилените усилия за откриването им", пишат от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

CDC класифицира гъбичката като спешна заплаха за антимикробна резистентност, тъй като се съобщава, че тя често е резистентна към множество противогъбични лекарства, разпространява се лесно в здравните заведения и може да причини тежки инфекции с висока смъртност.

Въпреки че е необходима допълнителна работа, за да се разбере по-добре разпространението на гъбичките, CDC заяви, че Candida Auris може да се разпространи в здравните заведения чрез контакт със замърсени повърхности или оборудване или от човек на човек, информира БГНЕС.

Здравите хора по принцип са в безопасност, но пациентите с влошено здраве - тези, които имат инвазивни медицински устройства, или дълъг и чест престой в здравни заведения, са изложени на висок риск, съобщава Интернешънъл Бизнес Нюз. Заразените с гъбичките могат да бъдат лекувани с ехинокандини.

Въпреки това, Candida Auris е развила голяма резистентност към лекарства. От 2019 г. насам случаите на инфекция, резистентни към противогъбични средства, са се утроили. Усилията за спиране на разпространението на Candida Auris в Ню Йорк и Илинойс изглежда са били ефективни за ограничаване на гъбичките в рамките на системите за здравеопазване в тези щати.

"Ситуацията не е безнадеждна", заяви д-р Меган Лаймън, епидемиолог от CDC и водещ автор на статията, публикувана в Annals of Internal Medicine.

Снимка: Pixabay