Борел обясни за доставката на муниции за Украйна за 2 млрд. евро

Само една шепа страни не са съгласни с предложението

20.03.2023 | 12:21 Редактор: Тодор Петров
Борел обясни за доставката на муниции за Украйна за 2 млрд. евро

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази надежда, че министрите на външните работи и на отбраната ще постигнат съгласие за доставката на снаряди за Украйна на днешното си заседание.

Само една шепа страни не са съгласни и то не целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, твърдят от шведското председателство.

"Следобед ще имаме разширена среща с министрите на отбраната. Надявам се те заедно да приключат споразумението за доставка на муниции за Украйна за около 2 млрд. евро, така че украинците да могат да продължат да се защитават. Надявам се всички министри да проведат финални дискусии и да се договорят за това много важно решение този следобед. Иначе, ще имаме проблеми да продължим снабдяването на Украйна с оръжия", заяви Борел, цитиран от БНР.

Половината от сумата представлява нов пакет от помощ от Европейския механизъм в подкрепа на мира и се състои в доставки от националните запаси на страните членки или от направените вече заявки. Още толкова трябва да дойде от съвместни поръчки на 155-милиметрови снаряди от Европейската агенция за отбрана.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
Охххх
преди 2 месеца
Тези съвсем полудяха. Предлагам тази безсмислена организация да се преименува на Украински съюз", защото както за нея, така и за повечето държави, които членуват, няма нищо по- важно от Украйна. Кого лъжат, че било от съчувствие? Към европейските граждани ЕС проявява ли съчувствие? Сигнализирай за неуместен коментар