НАТО ще разположи стотици хиляди войници на източния фланг

Целта е да се попречи на Русия да разшири войната отвъд пределите на Украйна

20.03.2023 | 12:01 Редактор: Тодор Петров
НАТО ще разположи стотици хиляди войници на източния фланг

В следващите месеци НАТО ще положи допълнителни усилия по разгръщането на войски и техника на източния фланг и ще разположи десетки хиляди военнослужeщи, които в кратък срок да могат да окажат помощ на съюзническите държави. Целта на тази стъпка е да се попречи на Русия да разшири войната отвъд пределите на Украйна, пише Politico.

По преценки на официални източници от Алианса за това ще са нужни до 300 000 военнослужeщи. Първият ешелон би могъл да се състои от 100 000 военни, които да са готови за акция в рамките на десет дни. В него могат да влязат военнослужeщи от Полша, Норвегия, Латвия, Литва и Естония, казва бившият помощник на генералния секретар на НАТО по отбранителната политика Хорст-Хайнрих Браус. 

Вторият ешелон ще е предназначен за поддръжка на първия и за период от 10-30 дни трябва да е готов за изпращане в държави като Германия, уточнява Politico.

За да се реализира планът обаче, Алиансът трябва да убеди отделните държави да предоставят различни елементи - от военнослужeщи и структура за тяхното обучение до инфраструктура и скъпоструващо оръжие, екипировка и боеприпаси. 

Тъй като страните вече са обезпокоени от това, че не разполагат с достатъчно собствени запаси от боеприпаси, а Киев има остра нужда от продължаване на доставките на снаряди и оръжие от съюзниците, съществува рискът не всички държави от НАТО да могат да изпълнят обещанията си във връзка с новите планове на Алианса, отбелязва изданието, цитирано от DW.

Това предизвикателство може да се превърне в постоянен проблем за НАТО в контекста на продължаващата вече втора година война на Русия в Украйна. През пролетта държавите от Алианса ще представят обновени регионални планове за отбраната на НАТО.

Снимка: Bloomberg.com

1
1 rate up comment rate down comment 1
Почва се
преди 2 месеца
Ето ги войниците на източния флаг, които ще подпомогнат Украйна .Началниците ще изпращат ли свои граждани или само онези , на които им заповядаха да са "на първа линия"? Представителят на България как гласува- "за" още преди да са му обяснили какво искат от него? Сигнализирай за неуместен коментар