Пшеницата поевтиня след подновяването на споразумението с Украйна

Украинският министър на инфраструктурата заяви, че договорът е удължен с още 120 дни

20.03.2023 | 11:47 Редактор: Михаела Димитрова
Пшеницата поевтиня след подновяването на споразумението с Украйна

Пшеницата поевтиня след подновяването на споразумението, което позволява на Украйна безопасно да изнася зърно от ключови черноморски пристанища, въпреки че продължителността на последното удължаване беше оспорвана.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви през уикенда, че договорът е удължен с още 120 дни, но Русия и неназован турски служител подчертаха, че удължаването е само за 60 дни. Двете основни стоки, доставяни по споразумението, са пшеница и царевица, чиито цени спаднаха.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на фючърсите на пшеницата през първата половина на 2022 г. поради опасенията за сериозни смущения в доставките. Черноморската инициатива за зърно позволи да се осъществи износ, след като беше договорена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция през юли, което допринесе за намаляване на инфлацията при храните.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго се понижиха с 1,7% до 6,985 долара за бушел към 13:49 ч. в Сингапур, след като в петък отбелязаха първия седмичен ръст от началото на февруари. Царевицата се понижи с 1,1% до 6,275 долара за бушел, което е първият спад от пет сесии насам.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
зори
преди 1 година
зърнарите които си задържаха от алчност зърното за ооооооще по-високи цени, направо газ пикаят от новината - ама пуста алчност, не проваха наесен на високите цени, ами дръж и стискай в склада че щяла още да й хвръкне цената Сигнализирай за неуместен коментар