Барселона става първият град, предоставящ погребални услуги за домашни любимци?

Предвижда се проектът да отнеме около 18 месеца и да стартира до края на 2024 г.

19.03.2023 | 15:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Барселона става първият град, предоставящ погребални услуги за домашни любимци?

Градският съвет на Барселона обяви, че до края на 2024 г. ще започне да функционира новата общинска служба, която ще предоставя погребални услуги за домашни любимци. Така столицата на Каталуния ще стане първият испански град, който ще предлага обществени услуги от този тип.

Предвижда се проектът по създаването на общинска служба за погребални услуги на домашни любимци и изграждането на инфраструктура за осъществяването им да отнеме около 18 месеца. "Трябва да поискаме нови лицензи и да изградим специални крематориуми", обясни Елой Бадия, съветник по извънредни ситуации в климата и екологичния преход и директор на гробищата в Барселона.

Според него този сектор ще се развива все повече, защото хората искат да се сбогуват подобаващо с домашните любимци, които са отглеждали като част от семейството в продължение на години. Дори е направено проучване, според което 30% от собствениците на кучета са поискали и специална ритуална зала, в която да се предлага на животното достойно изпращане.

По данни на кметството в общината официално са регистрирани 180 000 кучета, а почти 50% от семействата, живеещи в Барселона, имат някакъв домашен любимец, съобщи БНР.

В процес на уточняване е къде ще бъдат разположени гробните места и урните, предназначени за тях, но вече са отделени 1,1 милиона евро за цялостния проект.

Снимка: Pixabay