Инфлацията удари и стопаните на домашни любимци, кучето и котката струват 60 лв. месечно

Издръжката на животните е поскъпнала с около 40 лв. за година

13.03.2023 | 10:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Инфлацията удари и стопаните на домашни любимци, кучето и котката струват 60 лв. месечно

Инфлацията удари по джоба и на собствениците на домашни любимци. От години Гроздан Володиев отглежда куче и котка. За издръжката на животните той посочи, че миналата година е излизала месечно около 20 лв., а сега стига 60 лв.

"До миналата година котката беше по-евтиният вариант от кучето. Сега нещата се обърнаха. Ако цената на определената храна за кучето преди беше 8 лв., в момента тя минава 17-18 лв., дори може да се намери за 20 лв. За котката най-голямото увеличение е при консумативите за тоалетна. Преди силиконът беше 4,60 лв., сега е 12 лв.", посочи той. Според него, освен че се качва цената, качеството също намалява. 

Поскъпването може да бъде засечено и в големите вериги магазини, където също се предлага храна за домашни любимци. Илюстрираме с цената на чувал от 10 килограма гранули за кучета от популярна марка в средния сегмент. От месец тя е 55 лева, а миналата година няколко месеца е била 41 лева. Преди това е струвала 30 лева, като често с намалението е предлагана за 19 лева.

Примери за значителен ръст на цените могат да бъдат посочени и за друго любимо лакомство на четириногите - консервите и т.нар. паучове.

Драстичният троен скок на храните за домашни любимци има само едно обяснение за Гроздан: "Има спекула и тук. Понеже много от големите складове имат много ресурс, който е бил на склад, сега те изкуствено оскъпяват своята продукция и така са на много по-голяма печалба".

Съмненията за спекула могат да бъдат потвърдени косвено. В условията на тотална инфлация е обяснимо да поскъпват и храните за домашни любимци, но подозрителното е във въпроса "С колко?". Оказа се, че е възможно увеличението да е в рамките на официалното обявения инфлационен индекс, но то се отнася за специализирани храни за кучета и котки, които така или иначе са с висока себестойност, съобщи БНР.

Доктор Ива Георгиева е ветеринар със собствена клиника. По думите ѝ няма съществено поскъпване на специализираната храна за болните животни, която използват в клиниката. Всяка година има някакъв ръст на цените в рамките на 5 до 8%, добави тя и каза, че през есента е имало актуализиране на цените, като очаква и пролетта да има такова. Ако се вземе сумарно, това ще бъде под ръста на обявената инфлация, посочи д-р Георгиева.

Снимка: Pixabay