РСМ: Не ограничаваме правото на сдружаване, а клубовете с имена на спорни личности

Според Северна Македония наименованията на двата клуба създават дискомфорт сред гражданите

18.03.2023 | 09:02 Редактор: Ирена Бакърджиева
РСМ: Не ограничаваме правото на сдружаване, а клубовете с имена на спорни личности

Македонското външно министерство заяви на своята интернет страница, че Законът за сдруженията, фондациите и решенията на Комисията по имената не са насочени срещу гарантираното право на сдружаване, а срещу решенията сдруженията да носят имена на спорни личности, които създават дискомфорт сред гражданите на страната.

В този смисъл Комисията взема решения, съобразени със законовите разпоредби и стремежа да се запази същността на мултиетническото общество в Северна Македония, се казва в съобщението.

Вчера българският външен министър Николай Милков заяви, че българската страна следи с безпокойство опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, съобщи БНР.

Милков определи като тенденциозно решението от общо 17 хиляди неправителствени организации да се забрани само на две български сдружения да използват избраните от тях имена. Става въпрос за клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид.

България освен това ще реагира пред европейските си партньори след нападението в четвъртък над българския Културно-информационен център в Скопие.

Снимка: БГНЕС