Кремъл: Русия не признава юрисдикцията на МНС и решенията на съда в Хага за нищожни

Това заяви говорителят Дмитрий Песков

17.03.2023 | 23:50 Редактор: Искра Ангелова
Кремъл: Русия не признава юрисдикцията на МНС и решенията на съда в Хага за нищожни

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и смята решенията му за нищожни, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков каза това във връзка с издадените днес заповеди на международния съд за арест на руския президент Владимир Путин и на руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова.

"Намираме самия начин, по който е поставен въпросът, за възмутителен и неприемлив. Русия, подобно на много други страни, не признава юрисдикцията на този съд и съответно всякакви подобни решения са нищожни за Руската федерация от правна гледна точка", изтъкна Песков, цитиран от БТА.

Мария Лвова-Белова също коментира издаването на заповедите за арест.

"Чудесно е, че международната общност е оценила работата на нашата страна в помощ на децата - това, че не ги оставяме в зоните на военни действия, че ги извеждаме, че им създаваме добри условия, че ги обграждаме с любящи, грижовни хора. Срещу мен бяха въведени санкции от всички държави, даже от Япония, а сега ми е издадена заповед за арест. Чудя се какво ще се случи по-нататък. Е, ние продължаваме да работим", каза тя пред журналисти.

Снимка: БГНЕС