Захарова: Заповедта на Международния наказателен съд няма значение за нас

"Русия няма задължения към съда"

17.03.2023 | 18:19 Редактор: Михаела Димитрова
Захарова: Заповедта на Международния наказателен съд няма значение за нас

"Решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат никакво значение за нашата страна, включително от правна гледна точка", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Telegram по повод заповедта за арест срещу руския президент Владимир Путин.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните "рецепти" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас", написа още тя.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев сравни заповедта за ареста на Владимир Путин с "тоалетна хартия".

"Самият въпрос, повдигнат от МНС, е възмутителен. Недопустимо е . Русия, заедно с няколко други държави, не признава юрисдикцията на този съд, така че всички решение нищожни от правна гледна точка", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Реакция имаше и от украинска страна. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин нарече решението "историческо".

"Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност", се казва в изявление на Андрий Костин в социалните мрежи. Това е историческо решение за Украйна и цялата система на международното право", написа той.

Снимка: БГНЕС


1
6 rate up comment rate down comment 0
Украинка от Донбас
преди 1 година
Зеленски е за Хага, а не Путин Сигнализирай за неуместен коментар