Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Путин

От съда го обвиняват, че е "отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна"

17.03.2023 | 17:37 Редактор: Михаела Димитрова

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

В изявлението на съда се казва, че Путин "се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация".

МНС също така издаде заповед за ареста на Мария Алексеевна Львова-Белова, която е комисар по правата на детето в кабинета на президента на Руската федерация по подобни обвинения.

Въпреки заповедта съдът няма правомощия да арестува заподозрени и може да упражнява юрисдикция само в рамките на държави, които са подписали споразумението, с което е създаден. Русия не е подписала това споразумение, подчертава Би Би Си.

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
Стефан
преди 1 година
Доколото знам решението за съд на германските военнопрестъпници не е взето на 1 май 1945г., а години преди това. Едва ли реакцията на Берлин е била по-различна от тази на Москва. Каква ирония - съветския обвинител, Вишински, едва ли си е представял, че Русия от обвинител ще бъде обвиняем, а Германия обвинител. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
Мунчо
преди 1 година
Да го съдят в Русия, а не да го съди Чиле-Ебое Осуджи от Нигерия(председател на съда). Абсурдно и обидно за ВСИЧКИ руснаци! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Тоест
преди 1 година
Правят се на интересни,като пубертети ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година