След заповедта за арест на руския президент Владимир Путин - какви са реакциите?

От Киев приветстваха решението на съда

17.03.2023 | 21:43 Редактор: Вяра Димова

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Той е обвинен за военни престъпления в Украйна. Заповедта е по подозрение за незаконно депортиране на деца и прехвърляне на хора от Украйна на територията на Руската федерация.

Новината е очаквана донякъде, след като информационни агенции съобщиха по-рано тази седмица, че съдът подготвя първите си заповеди като резултат от разследванията си, свързани с войната в Украйна.

"МНС издаде две заповеди за арест в ситуацията с Украйна. За Владимир Путин, президент на Руската федерация и за Мария Лвова-Белова, комисар на руското правителство за правата на децата, заради твърдения за военни престъпления за депортации на деца. Забранено е от международното право окупиращите сили да прехвърлят цивилни от териториите, в които живеят, до други територии. Децата се ползват със специална защита съгласно "Женевската конвенция". Изпълнението на тези заповеди зависи от "международното сътрудничество" и има достатъчно основания да се вярва, че Путин "носи индивидуална наказателна отговорност според няколко члена на Римския статут за споменатите престъпления", заяви председателят на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански.

Първата руска реакция дойде от говорителя на външното министерство Мария Захарова. Тя избра една от социалните мрежи, за да напише, че решенията на Международния наказателен съд нямат значение за страната ѝ, включително от правна гледна точка.

"Русия не е страна по Римския статут на съда и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните рецепти за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас", е коментарът на руската говорителка.

Разследващ орган с мандат от ООН, обаче заяви тази седмица, че Русия е извършвала военни престъпления в Украйна от вида на умишлени убийства и изтезания. Деянията включват и депортиране на деца, които са описани в доклад на Независимата международна анкетна комисия за Украйна.

От Киев приветстваха решението на съда. "Колелата на правосъдието се въртят. От международните престъпници ще бъде потърсена отговорност за кражба на деца и други международни престъпления", написа в Twitter украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 3
Загрижен гражданин
преди 1 година
Русия не е страна по Римския статут на съда и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните рецепти за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас" Ми айде като Рашистан не е страна по тоя договор ,каним джуджето на посещение в Лондон да речем! Сигнализирай за неуместен коментар