Заповедта за арест е огромен удар по Путин? Захарова: Русия не е страна по Римския статут

"Такива наказателни преследвания и дела траят години", каза журналистката

17.03.2023 | 18:52 Редактор: Михаела Димитрова
Заповедта за арест е огромен удар по Путин? Захарова: Русия не е страна по Римския статут

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Той е обвинен във военни престъпления в Украйна. Председателят на съда Пьотр Хофмански заяви, че е издадена заповед за арест и на Мария Лвова-Белова, която е комисар на руското правителство за правата на децата, заради военни престъпления с депортации на деца.

"Забранено е от международното право, окупиращите сили да прехвърлят цивилни от териториите, в които живеят", заяви Хофмански.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че решенията на Международния наказателен съд нямат значение за Русия, включително от правна гледна точка. "Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните "рецепти" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас", заяви говорителката.

По думи на журналистката Милена Милотинова тепърва ще разберем какво се случва оттук нататък.

"Такива наказателни преследвания и дела траят години. Ако се върнем в годините след войната в бивша Югославия, ще видим колко време траеха процесите Слободан Милошевич, Ратко Младич. Развитието по тази новина тече всяка минута и тепърва ще стават ясни много подробности", заяви тя.

"Това е огромен удар върху руския президент Владимир Путин и върху политиката му на война спрямо Украйна", каза още Милотинова.

Снимка: БГНЕС