Китай доставил множество автомати и дронове на Русия - ползват ли се във войната?

Според Politico оръжията са били маркирани като "граждански ловни пушки"

17.03.2023 | 14:59 Редактор: Ирена Бакърджиева
Китай доставил множество автомати и дронове на Русия - ползват ли се във войната?

През последните месеци китайски компании са доставили 1000 автомата и друго оборудване на руски компании. Според изданието Politico, което се позовава на търговски и митнически данни, доставките са осъществени между юни и декември 2022 г.

Държавният доставчик на оръжие Norinco е доставил автоматите през юни миналата година на руската компания "Техкрим", която също така има бизнес с руската армия. Пушките са модел CQ-A, копие на произведената в САЩ пушка M-16, която се използва и от паравоенните части на китайската полиция. Според американското списание оръжията са били маркирани като "граждански ловни пушки".

Според митническите и търговските данни руските компании са получили и 12 пратки с части за дронове от китайски компании и над 12 тона бронежилетки, пренасочени през Турция в края на 2022 г. Наред с другото се твърди, че компанията Da-Jiang Innovations Science & Technology Co. Ltd (DJI) е доставила батерии и камери за дронове на руска компания през Обединените арабски емирства. Politico напомня, че DJI е в списъка със санкции на САЩ, тъй като се твърди, че компанията е замесена в следенето на уйгурското малцинство. 

Това е първото потвърждение, че Китай изпраща пушки и бронежилетки на руски компании, и показва, че безпилотни летателни апарати и части за тях продължават да се изпращат въпреки обещанията на поне една компания, която заяви, че ще преустанови дейността си в Русия и Украйна, за да гарантира, че продуктите ѝ не подпомагат военните действия.

Не е ясно дали Русия е използвала стоките, доставени от Китай, във войната срещу Украйна, но дронове на DJI са били забелязвани на бойното поле.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС