Саудитска Арабия купува 78 Boeing-а, ще конкурира Emirates и Qatar Airways

Белият дом определи стойността на сделката на почти 37 млрд. долара

14.03.2023 | 23:00 Редактор: Тодор Петров
Саудитска Арабия купува 78 Boeing-а, ще конкурира Emirates и Qatar Airways

Саудитска Арабия ще купи 78 самолета Boeing 787 Dreamliner, след като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман съживи флагманската авиокомпания на страната и пое усилията за засилването на позициите на нова международна авиокомпания, която се стреми да съперничи на Emirates и Qatar Airways, пише Bloomberg.

Новата авиокомпания Riyadh Air ще купи 39 самолета 787-9 с опция за още 33, а съществуващата държавна авиокомпания Saudia ще придобие 39 самолета 787 и ще има опция за закупуване на още 10, съобщи Boeing. Самолетите ще бъдат снабдени с двигатели на General Electric. Белият дом определи стойността на сделката на почти 37 млрд. долара.

Riyadh Air, притежавана от държавния фонд на Саудитска Арабия, беше официално обявена в неделя и ще бъде управлявана от бившия ръководител на Etihad Aviation Group Тони Дъглас. Авиокомпанията съобщи, че цели да изпълнява полети до над сто дестинации в цял свят до 2030 г.

Американската администрация счита, че компонентите на Boeing и GE в поръчката означават около 1 млн. работни места в САЩ в 44 щата в цялата американска снабдителна верига. Това ще включва около 150 хил. нови работни места в промишленото производство.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com