ЕС започна изработване на своя версия на закона за "чуждестранните агенти"

Към настоящия момент е известно, че процесът е в начален етап на развитие

14.03.2023 | 13:09 Редактор: Михаела Димитрова
ЕС започна изработване на своя версия на закона за

Европейският съюз разработва своя собствена версия на закон, който ще принуди неправителствени групи, консултанти и научни институции да разкриват всякакво финансиране извън страни от Общността, съобщава Politico.

Към настоящия момент е известно, че процесът е в начален етап на развитие, но ще напредва по модела на съответните закони в САЩ и Австралия. Подчертава се, че в САЩ от 1938 г. лобистите, работещи от името на чужди правителства, са задължени да се регистрират във федералното правителство.

Като се има предвид това, европейската версия е малко вероятно да е насочена към отделни лица. Законът обаче ще принуди както организациите с нестопанска цел, така и тези с търговска да разкриват, ако получават финансиране извън държавите от ЕС. Това ще засегне дори транзакции като такива за академично обучение, информира "Фокус".

Някои представители на ЕС обаче смятат, че приемането на такъв закон не идва в подходящия момент с оглед протестите от последните дни в Грузия на фона на приемането на подобен закон.

Неправителствени организации изразиха притеснение от проектозакона. Те изразиха загриженост, че той може да бъде използван като оръжие за потискане на продемократичните сили в страните.

Снимка: Pixabay


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ама как така, това е недемократично! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Точен
преди 1 година
Притесняват се ЕС, че САЩ няма да могат законно да подкупват корумпирани правителства и съюзи създадени от самите тях в бедните държави бивши соц. Сигнализирай за неуместен коментар