Си Дзинпин: Ще превърнем армията на Китай във Велика стоманена стена

Модернизацията ѝ е приоритет на избрания за исторически трети мандат президент

13.03.2023 | 07:34 Редактор: Елеонора Танева
Си Дзинпин: Ще превърнем армията на Китай във Велика стоманена стена

Китайският президент Си Дзинпин подчерта необходимостта от укрепване на националната сигурност в първата си реч, след като му бе връчен историческият трети мандат, предаде АФП. Миналата седмица Си стана най-могъщият китайски лидер от поколения насам, след като беше преназначен за още пет години начело на най-многолюдната държава в света.

69-годишният президент благодари на хилядите делегати в Голямата зала на народа в Пекин, че са му дали трети мандат, и обеща "да приема нуждите на страната за своя мисия, а интересите на народа за свой критерий".

"Сигурността е в основата на развитието, а стабилността е предпоставка за просперитет. Трябва последователно да насърчаваме модернизацията на националната отбрана и въоръжените сили и да превърнем народните въоръжени сили във Велика стоманена стена, която ефективно защитава националния суверенитет, сигурността и интересите на развитието ни", заяви Си Дзинпин, цитиран от БГНЕС.

Той призова за консолидираща стабилност в някога размирния Хонконг и за обединение със самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин разглежда като част от собствената си територия.

"Доверието на народа е най-голямата движеща сила, която ме тласка напред, а също така и тежка отговорност на раменете ми", каза китайският лидер.

Снимка: БГНЕС