"Вагнер" влязоха в АЗОМ, прехвърлят се през Бахмутка, но ВСУ яростно се отбранява

"Артьомовският металообработващ завод" е огромна зона с гъста промишлена застройка и мрежа от подземни съоръжения

12.03.2023 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова

В северната част на Бахмут щурмовите отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" са навлезли на територията на АЗОМ и настъпват срещу позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) там, съобщава в последната си сводка за събитията от най-горещата точка от руско-украинската война "Рибар".

"Артьомовският металообработващ завод" (АЗОМ) е огромна зона с гъста промишлена застройка и мрежа от подземни съоръжения, която преминава под земята на десетки етажи.

Съгласно последната информация , руските войски атакуват позициите на ВСУ и в посока Орехово-Василевка - Зализнянски, където са успели да напреднат по магистрала М03. При Зализнянски боевете продължават в покрайнините на селището.

Telegram-каналът отбелязва, че независимо от трудното положение, ВСУ яростно отбраняват позициите си. Едновременно с това от посока Краматорск ежедневно работят четири до шест самолета Су-27 и МиГ-29 от летището в Днепър.

След поставянето под контрол на източната част на Бахмут, активните сблъсъци са се преместили на юг и югозапад от града. В района на Собачевка и Будьоновка "вагнеровците" щурмуват опорните пунктове на украинците по улиците Корсунски и Чайковски, както и по посока на стелата на МиГ-17.

Според някои съобщения, една от разузнавателно-диверсионните групи на руските части е преминала Бахмутовка близо до улица Нижняя, опитвайки се да се укрепи на отсрещния бряг.

Според данните на "Рибар", край основния снабдителен път за ВСУ при Красное и Хромово се водят позиционни боеве. Отбелязва се, че руски щурмови отряди редовно осъществяват вилазки към пътищата до Часов Яр и Константиновка, като тези маневри се правят, за да се сковат украинските действия в конкретните участъци на фронта.

ВСУ концентрират усилията си именно върху защитата на последната връзка на гарнизона в Бахмут с тила през Хромово-Часов Яр и нататък към Краматорск и Славянск. Според последните съобщения, украинското командване е подготвило от оперативния си резерв четири войскови групи за евентуален деблокиращ удар.

Операцията би била затруднена от "разпутицата", която превръща страничните пътища и полета в непроходима лепкава кал по време на дъждовния сезон до края на април.

Руската артилерия и авиация водят масиран огън по укрепения район на украинските формирования от Богдановка до Торецк, отбелязват от Telegram канала, като твърдят, че в резултат на една от атаките срещу щаба на 67-а бригада на ВСУ, наскоро прехвърлена на направлението), е ликвидиран командирът на 1-ви механизиран батальон.

В същото време командването на украинската групировка по направлението продължава прехвърлянето на сили към втората линия на отбраната. Според информацията на "Рибар", в Краматорск е пристигнал батальон от неидентифицирано формирование.

"Общата ситуация: най-голямата заплаха за въоръжените сили на Украйна сега е на северния и югозападния фланг на отбраната на града. Плановете на руснаците да съединят двете групировки (северна и югозападна) в Хромово са по-ясно видими, което ще означава обкръжаване на града", обобщават в украински Telegram канал, предава "Фокус".

В Telegram се разпространиха и кадри от нов брониран руски военен влак, който патрулира анексирания от Украйна сухопътен коридор до Крим.

Основното въоръжение на бронирания влак в сегашната му конфигурация са четири двуцевни установки ЗУ-23, разположени две по две на две бронирани платформи. Освен това екипажът на влака има лично оръжие. Вероятно разполага с други системи за защита от въздушно нападение и бронирани машини.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 1
Он
преди 1 година
Агента на Путин, ако НАТО беше там, досега джуджето щеше да се насрало в бункера си. Интересно, какво хвалиш *** с натовска песен? Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 4
Агент на Путин
преди 1 година
На концерта в Артьомовск, Руската Heavy Metal група Wagner , поздравява всички транслиберални извратеняци от НАТО с кавър на парчето "TNT & Dynamite" !!!Вся Власть Путину!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 8
Владимир
преди 1 година
И Байдън доволно протрива ръце с широка усмивка ! Мозъкът му крой ново "Велико" творение !!! Сигнализирай за неуместен коментар