Зеленски: Русия е синоним на терор, използва оръжия с цел да унищожи живота на хората

Само в Харковска област е имало 40 ракетни атаки от началото на годината

12.03.2023 | 07:15 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Русия е синоним на терор, използва оръжия с цел да унищожи живота на хората

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия е синоним на терор, предаде ДПА.

Той разкритикува остро новите "брутални терористични атаки" на Федерацията по градове и села в родината му.

"Ден и нощ има такива атаки", заяви Зеленски в среднощното си  видеообръщение.

"Ракети и артилерийски снаряди, дронове и минометни снаряди - тази порочна държава използва разнородни оръжия с една цел да унищожи живота на хората и да не остави нито един човек зад себе си", подчерта президентът.

Той добави, че Русия символизира злото, че се е превърнала в синоним на терор, но добави, че тя ще бъде пример за поражение и за справедливо наказание заради този терор, който сее. "Кремъл не може да спре наказанието, което ще дойде", прогнозира той, цитиран от БТА.

Зеленски спомена и няколко градове и области, които са били особено засегнати от руските удари. Той каза, че само в Харковска област е имало 40 ракетни атаки от началото на годината. В град Херсон трима души са били убити от руски удар, докато са отивали да пазаруват.

Междувременно говорителят на украинските сили Сергей Черевати съобщи, че над 500 руски военни са убити или ранени в последните 24 часа в сражения в Бахмут.

В последните 24 часа руските сили са предприели 16 атаки в Бахмут. "По време на сблъсъците 221 врагове са били убити и 314 са били ранени в различна степен", подчерта говорителят.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова Германия да изпрати още боеприпаси на Украйна и да започне да обучава украински пилоти да летят със западни изтребители, предаде Ройтерс.

Пред германското издание "Билд ам зонтаг" той заяви, че недостигът на боеприпаси е проблем номер едно за опитите на украинските сили да отблъснат руската инвазия. Министърът беше категоричен, че  Украйна ще продължи да брани град Бахмут.

"Ако се изтеглим от Бахмут, какво ще промени това? Русия ще го превземе и после ще продължи офанзивата си срещу Часов Яр, така че всеки град след Бахмут може да го сполети същата съдба", обобщи той.

Снимка: БГНЕС