Неродено дете е сред загиналите след стрелбата по "Свидетелите на Йехова" в Хамбург

Полицията е идентифицирала стрелеца

10.03.2023 | 21:30 Редактор: Михаела Димитрова
Неродено дете е сред загиналите след стрелбата по

Кървава нощ в Хамбург. Седем души са загинали, а над 20 са ранени при масова стрелба в религиозен център. Сред пострадалите е и бременна жена, която е загубила детето си. Извършителят на нападението се е самоубил.

Полицията е идентифицирала стрелеца. Той е 35-годишен германец без предишни престъпления, който е бивш член на "Свидетелите на Йехова". 

На пресконференция вътрешният министър на Хамбург Анди Гроте каза, че самотният стрелец е бил изолиран от полицията, когато е изтичал на етажа над мястото, където е възникнала стрелбата, и е посегнал на живота си. По време на нападението мъжът изстрелял над 100 патрона, пише "Труд".

Полицията каза още, че преди нападателят да влезе в сградата, той е стрелял 10 пъти по жена в кола, паркирана отвън, но тя успяла да се измъкне и да уведоми органите на реда.

Разследващите органи разполагат също така с анонимно писмо изпратено до до тях през януари, в което се казва, че нападателят не трябва да има оръжие и че той може да страда от психично заболяване.

Двама полицаи са посетили апартамента на стрелеца без предупреждение през февруари, след като получиха анонимното писмо, за да извършат проверка, но установили, че той е "сътрудничил" и не са отнели законно притежаването му оръжие.

Снимка: БГНЕС