Островът пред сблъсък с ЕС? Еврокомисар: Миграционното законодателство нарушава човешките права

Предстои среща между Сунак и Макрон, обсъждат редовни плащания към Франция, за да спират малките лодки с мигранти

09.03.2023 | 08:51 Редактор: Петя Кръстева
Островът пред сблъсък с ЕС? Еврокомисар: Миграционното законодателство нарушава човешките права

Британският премиер Риши Сунак е изправен пред нов сблъсък с ЕС, след като комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че новото спорно антимиграционно законодателство ще бъде в нарушение на човешките права, съобщи "Гардиън".

Думите на Илва Йохансон идват в момент, когато Риши Сунак се подготвя за среща с френския президент Еманюел Макрон, на която се очаква, че ще бъде помолен да гарантира редовни плащания към Франция, за да бъдат спрени малките лодки, с които кандидатите за убежище във Великобритания прекосяват опасните води на Ламанша. Срещата в Париж ще бъде първата официална двустранна среща на върха от пет години насам. Основна точка е по-нататъшното засилване на сътрудничеството между полицията и бреговата охрана и тяхното финансиране.

Сунак заяви, че решаването на кризата с мигрантите е един от основните му приоритети, докато вътрешният министър Сюела Брейвърман настоя, че новият закон, който предвижда задържане и депортиране на бежанци, не нарушава човешките права, съобщи БНР.

Илва Йохансон обаче подчерта, че лично е казала на Брейвърман, че според нея плановете на "Даунинг стрийт" да не допуска за разглеждане молбите на мигрантите за убежище са в нарушение на международното право.

Потенциалното възобновяване на враждата между Лондон и Брюксел идва само седмица след затоплянето на отношенията след успешните преговори по Протокола за Северна Ирландия.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ами тая йохансон да си ги вкара в нейната страна тогава. И аз съм емигрант на острова, но не съм дошъл нелегално. Намерих си работа от България, кандидатствах, явих се на интервю и чак след това се преместих. Нищо нямам против тези хора, но тази масова миграция на тълпи необразовани и без квалификация хора влияе на социалната система изключително лошо.Кой ще ги храни?Не искам да съм аз и повечето англичани не искат. Сигнализирай за неуместен коментар