Задава се краят на ерата "Ердоган" и бруталния национализъм?

"Промяната чука на вратата", каза Георги Димов

08.03.2023 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова

Кой ще се изправи срещу Ердоган на президентските избори в Турция?

"Засега има някои известни неща и доста неизвестни. Първото, което е известно, със сигурност кандидатът на т.нар. Президентски съюз, тоест управленската коалиция, е Реджеп Ердоган. Другото, около което имаше големи въпросителни, това е кандидатът на опозицията. Един от лидерите на "Добрата партия", която също е жена, първоначално отказа да приеме кандидатурата на Кемал Кълъчдароглу, който ще се изправи срещу Ердоган", каза бившият генерален консул на България в Одрин - Георги Димов, в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че е имало много силно обществено недоволство, включително от хора на изкуството.

"Недоволството беше заради отказа ѝ. В крайна сметка се възприе една формула, която е доста оригинална - лидерът на опозицията да се яви заедно с двама кандидат-изпълнител президенти. А именно кметовете на Истанбул и Анкара. Малко ексцентрично изглежда, но не трябва да забравяме, че те са кметове на мегаполиси и имат тежестта да привлекат допълнително гласове", допълни Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че на предишните избори през 2018 година Кемал не се кандидатира.

"С това привлече много силни критики. Сега в момента се кандидатира и отново има известни критики. Последните социологически проучвания сочат, че с гласовете на тази шесторна коалиция може да се разчита на 40-45%, което не е достатъчно. Тук ключовият играч ще бъдат кюрдите", поясни бившият генерален консул.

По думите му, ако кюрдите се включат, гласовете на опозицията могат да скочат до 60%.

"Лидерът на опозицията беше кандидат за кмет, когато Ердоган беше кмет за Истанбул. Тя гледа с много по-различно око към кюрдите. Самият факт, че се вкарват двама изпълнител-вицепрезиденти, означава, че се вкарва идеята за едноличния режим. Смяната на сегашната президентска система и едноличния режим означава край на волунтаризма в икономиката, край на непрекъснатия натиск на Централната банка", подчерта Георги Димов.

Бившият генерален консул каза още, че щетите от земетресението се равняват на 80 млрд. долара.

"Това е 1% от БВП на страната, а според някои оценки може да достигне до и 2,5%. Второ - нали си представяте как ще бъдат организирани изборите в точно тези 10 провинции. Излезе информация, че са разследвани над 700 длъжности лица, а над 250 са вече в затвора и ще бъдат съдени", добави той.

Димов смята, че Кемал е по-европейски ориентиран от Ердоган и може да се сложи край на ерата на сегашния президент.

"Той е против този брутален национализъм. Доколко ще може да се справи - това е друг въпрос. Но промяната чука на вратата. Има много голямо въодушевление, Ердоган има все още силни ходове. Той успява да превърне това, което е против, в своя победа", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.