Русия бори загубите на бойното поле с 60-годишни танкове

"Ще бъдатуязвими на бойното поле заради липсата на подходяща реактивна бронезащита", подчертават от британското разузнаване

06.03.2023 | 12:15 Редактор: Петя Кръстева
Русия бори загубите на бойното поле с 60-годишни танкове

Британското министерство на отбраната съобщи, позовавайки се на разузнаването, че Русия използва 60-годишни танкове, за да покрива загубите на бойното поле в Украйна.

В последната си сводка за войната в Украйна Министерството на отбраната посочва, че руската армия продължава да попълва загубите си на бронирана техника, като разполага в театъра на бойните действия танкове Т-62, които са произведени преди 60 години.

"От лятото на 2022 година около 800 танка Т-62 са били изкарани от складовете като някои са получили модернизирани системи за наблюдение, които вероятно ще подобрят ефективността им през нощта", гласи информацията.

В сводката пише още, че "тези ретро танкове ще бъдат много уязвими на бойното поле не на последно място заради липсата на подходяща реактивна бронезащита на този тип модели", предаде БНР.

Очакванията са танковете Т-62 да оперират заедно с най-модерния тип от следващо поколение Т-14 "Армата" производство 2021 година.

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че Великобритания и Германия ще участват за първи път в съвместни въздушни операции над Естония.

Снимка: БГНЕС