3 години затвор грозят баща на ученичка от Русия, нарисувала антивоенна рисунка

До декември 2022 година сред преследваните за антивоенна позиция е имало поне седем непълнолетни

03.03.2023 | 12:32 Редактор: Вяра Димова
3 години затвор грозят баща на ученичка от Русия, нарисувала антивоенна рисунка

Със съдебно решение Алексей Москальов от Тулска област - бащата на ученичка, нарисувала антивоенна рисунка - е пуснат под домашен арест до 27 март. Tворбата на 13-годишната Маша предизвика скандал през пролетта на 2022 година с антивоенния си патос. Алексей отглежда дъщеря си сам, майката живее в друг град.

През април 2022 година шестокласниците в училище № 9 в град Ефремов получили задачата да нарисуват рисунки в подкрепа на руските войски в Украйна. Маша Москальова нарисувала две знамена - руското и украинското, като написала на първото "Не на войната", а на второто "Слава на Украйна". Директорката на училището извикала полиция, на следващия ден момичето и баща му били отведени в полицията, а ден по-късно за "провеждане на беседа" с момичето в училището дошли служители на Федералната служба за сигурност.

Алексей бил обвинен в "публични действия, насочени към дискредитирането на Руската федерация" във връзка с негови коментари в социалните мрежи. В края на декември в дома на Москальов бил направен обиск от служители на ФСБ, при който били иззети всички семейни спестявания. След това бащата и дъщерята напуснали града, но властите обявили Москальов за издирване и на 1 март 2023 той бил задържан от полицията. По делото за "дискредитацията" Алексей Москальов може да бъде осъден на до три години лишаване от свобода, пише DW.

През март 2022 година в Русия бе приета нормативна уредба, която позволява да се завеждат наказателни дела за публична антивоенна позиция. По информация на сайта "ОВД-инфо" до декември 2022 година сред преследваните за антивоенна позиция е имало поне седем непълнолетни.

Снимка: БГНЕС