Мистериозен газ вкара 100 иранки в болница, подозират умишлена атака

Управляващите в Иран са под натиска на протестите, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини

03.03.2023 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева
Мистериозен газ вкара 100 иранки в болница, подозират умишлена атака

Стотици момичета от девически училища в Иран страдат от задушаване, гадене, световъртеж. В няколко девически училища в различни градове в Иран отново са били натровени стотици ученички. Многобройните случаи на необясними отравяния започнаха още в края на миналата година и не спират.

Сега само в северния град Ардабил са били засегнати над 400 ученички от общо 11 училища, както съобщава иранският вестник "Шарх". Почти 100 от децата се лекуват в болница, в някои от случаите здравословното им състояние се смята за критично. В други градове отново бяха регистрирани подобни случаи. Родителите са разтревожени, а правителството все още не е оповестило официално обяснение за случаите.

Службите отдавна вече подозират, че зад вълната от отравяния се крият целенасочени атаки с отровен газ. Причините обаче са все така неясни.  Ученички са се оплакали, че са вдишали пари с мирис на мандарини, хлор и почистващи препарати. Малко след това им прилошало, получили главоболие и сърцебиене, почувствали силна умора и нямали сили да се движат.

Първоначално зам.-министърът на вътрешните работи Маджид Мирахмади беше определил отравянията като психологическа война, водена от врагове на Иран.

"Повече от 99% от тях са причинени от стрес, слухове и психологическа война, започната от враждебни телевизионни канали, за да създадат стресова ситуация за учениците и родителите".

Първите случаи бяха регистрирани в края на ноември - в разгара на протестите в няколко девически училища в шиитския Гом. Напоследък обаче се съобщава за все повече случаи и в други части на страната, като отравянията застигнаха и столицата Техеран.

Според ирански депутат досега почти 1200 ученички е трябвало да получат медицинска помощ заради затруднения с дишането, като 800 от тях са били отровени само в Гом. Съставките, използвани срещу тях там, очевидно са съдържали следи от азот, пише DW.

Ултраконсервативният президент Ебраим Раиси възложи на вътрешното министерството да поеме разследванията, а разузнаването и здравното министерство следва да му окажат съдействие, съобщи държавната информационна агенция ИРНА.

Бившият заместник-министър по въпросите на жените и семействата Масумех Ебтекар призова властите да "сложат край на женомразките фанатици веднъж завинаги". А ИРНА цитира зам.-министъра на здравеопазването Джунес Панахи, който е казал, че след случаите в Гом е станало ясно, "че някои хора искат всички училища и особено девическите, да бъдат затворени".

От месеци насам управляващите в Иран са под натиска на протестите, които избухнаха след смърт на 22-годишната Джина Махса Амини. Икономическите проблеми допълнително усложняват ситуацията. 

Снимка: БГНЕС