Ужасът в иранските затвори: Крясъци, бой с камшици, изнасилване с палки и смазана психика

Надзирателите се отчитали по колко пъти са ударили арестантите

02.02.2023 | 15:02 Редактор: Петя Кръстева
Ужасът в иранските затвори: Крясъци, бой с камшици, изнасилване с палки и смазана психика

Бой с камшици, удари с електрошок, заплахи и изнасилвания - разказите от иранските затвори са като извадени от филм на ужасите. Разследване на германски медии разкрива мащаба на терора.

Лалех Салави се прибира от уроци по китара със своя приятелка, когато вижда няколко жени да протестират срещу режима в Иран. Двете момичета се присъединяват към демонстрацията. Скоро идва и полиция и ги отвежда. Лалех е принудена да им даде мобилния си телефон, очите ѝ са завързани. Няколко часа по-късно са ѝ нанесени тежки травми, разказва самата тя пред германските медии NDR, WDR и "Зюддойче Цайтунг". Името на момичето е променено заради сигурността ѝ.  

В полицейското управление Лалех първо вижда как отвеждат момчета в стаята за разпити. Там ги бутат на земята и ги пребиват. После идва ред на Лалех и приятелка ѝ. Момичето разказва, че няколко мъже я ритат и използват електрошок. Целият ѝ десен крак посинява.

По време на разпита я заплашват, че ще бъде пребита, ако лъже. Предишната нощ тя подготвя листовки, с които да убеждава хората да протестират. Няколко от тях още са в джоба ѝ. Лалех казва, че когато никой не гледа, тя ги сдъвква и поглъща. "След разпита те включваха електрошоковете зад гърбовете ни, за да ни изплашат. "Намираха го за забавно", спомня си тя.

Лалех и приятелката ѝ напускат полицейското управление късно през нощта. Оттогава тя не е докосвала китарата си и успехът ѝ в училище е по-нисък. "През първата седмица плачеше всеки ден. Винаги в часа, когато я бяха арестували", разказва баща ѝ, цитиран от АРД. Въпреки всичко Лалех Салави казва, че няма да спре да протестира. "

Разследващите журналисти говорят с десетки иранци, които са били арестувани от началото на протестите. Мнозина разказват за дори по-тежки посегателства. Повечето от тях са пуснати от арестите условно или срещу висока парична гаранция. Почти всички още са в Иран.

Повечето протестиращи споделят, че са били със завързани очи по време на разпитите. Един твърди, че той и останалите хора, които били с него в ареста, са принудени да стоят на колене със завързани очи в продължение на 24 часа - който помръднел, бил пребиван.

Освен физическите посегателства, иранците съобщават и че са били подложени на психически тормоз. Мнозина са били заплашвани със смъртно наказание, изнасилване, електрошок и бой. Някой споделят, че са им давани медикаменти против волята им.

Задържаните съобщават, че са виждали хора, които са бити с маркучи за вода и измъчвани с електричество. "Чуваха се само крясъците. Целта беше да ни сплашат и да си признаем всичко", разказва млад мъж. Трима души говорят и за сексуално насилие - арестантите били завързвани за мебели и изнасилвани с гумени и електрошокови палки.

Всички задържани потвърждават, че компютрите и мобилните им телефони са им конфискувани, а после са били заплашвани и тормозени, за да кажат паролите си. Публикации от социалните мрежи били разпечатвани. На един от арестуваните дори са показани снимки на негови роднини, които протестират срещу иранския режим в Берлин.

Никой не получава правна помощ. Семействата на арестуваните не получават никаква информация в продължение на дни. "Имаха една обща заповед за арест, без име. Питах ги "Къде пише моето име?", а те ми отвърнаха, че този лист хартия им е достатъчен, за да арестуват 80 милиона иранци", коментира жена, задържана в Техеран.

Твърденията на задържаните се потвърждават пред журналистическия екип и от един надзирател, който успява да избяга от Иран. По думите му той е работил в различни ирански затвори в продължение на повече от 10 години, пише DW.

Мъжът потвърждава, че арестантите са били измъчвани - хората са били бити с камшици по няколко пъти на ден. Колегите му използвали лютив спрей, палки и електрошок. На мобилния си телефон той показва на журналистите специален документ, който надзирателите трябвало да попълват с имената на задържаните и броят удари с камшик, които са им нанесени. Администрацията в затвора имала едно правило - никаква милост.

Доклад на германското министерство на външните работи от края на ноември потвърждава констатациите от разследването, пише АРД. Според доклада има "многобройни съобщения за самопризнания, провокирани чрез изтезания и психологически натиск". Освен това, "психическите и физическите изтезания, както и нечовешкото отношение по време на разпитите и задържането" са често среща практика срещу политическите затворници в Иран.