Иран освободи от затвора журналистки и активистки, борили се за правата на жените

Те имаха роля в движението за права и бяха несправедливо лишени от свобода, посочва групата "Фронт лайн дифендърс"

10.02.2023 | 11:10 Редактор: Вяра Димова
Иран освободи от затвора журналистки и активистки, борили се за правата на жените

Иран освободи редица журналистки и активистки от затвора "Евин". Това съобщиха базирани в чужбина медии, подкрепящи демонстрантките, и разпространиха клипове, показващи как освободените скандират лозунги, след като са излезли от затвора, предаде Франс прес.

Според тези медии са освободени седем жени. Сред тях са Саба Кордафшари, държана зад решетките от 2019 г., когато протестираше срещу носенето на хиджаб, и фотографката Алие Моталебзаде, хвърлена в затвора за пореден път през април. Пуснати на свобода скандираха: "Жена, живот, свобода" и "Долу потисниците по света", показват кадри, качени в Twitter от Моталебзаде.

"Те играха основна роля в движението за права на жените и бяха несправедливо лишени от свобода през последните години", отбеляза групата "Фронт лайн дифендърс", цитирана от БТА. 

По-рано тази седмица иранските власти освободиха двайсетгодишната Армита Абаси, изправена на съд през януари, след като през октомври бе арестувана по време на демонстрация в град Карадж близо до Техеран. 

Официално освобождаването на жените не се свързва с изявление на канцеларията на върховния лидер аятолах Али Хаменей, според което той е приел да помилва значителен брой затворници. "Лицемерната милост на Хаменей не променя нищо", коментира Махмуд Амири-Могадам, директор на базираната в Норвегия неправителствена организация "Иран хюман райтс".

Иранските власти арестуваха хиляди хора във връзка с  протестите, започнали след смъртта на 16 септември на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини. Тя беше арестувана от нравствената полиция, защото не носела правилно хиджаба си.

Снимка: БГНЕС