Кошмарът в Гърция доведе до министерска оставка и обвинение в убийство поради небрежност

Протестите в страната прераснаха в размирици с полицията

02.03.2023 | 13:35 Редактор: Петя Кръстева

Протести и безредици избухнаха в Гърция след тежката влакова катастрофа с десетки жертви и ранени. Стигна се до сблъсъци с полицията. Независима комисия от експерти ще води разследването на трагедията.

Шествие се проведе в Патра, откъдето са и голяма част от загиналите, те са предимно младежи. Безредици и сблъсъци с полицията избухнаха в Атина пред централата на компанията, отговорна за поддържането на железниците в Гърция. Демонстрации имаше още в Солун и град Лариса, близо до мястото на трагедията. 

Събралите се запалиха свещи в памет на жертвите. Много от 350-те пътници, които са пътували в пътническия влак, са били студенти на около 20 години, които са се връщали в Солун след дълъг уикенд. 

Премиерът Кириакос Мицотакис, който посети мястото на катастрофата, заяви, че човешка грешка е причина за бедствието. 59-годишен служител на гарата в Лариса е обвинен в убийство поради небрежност. Той отрече всякакви неправомерни действия, като поясни, че катастрофата е по технически причини.

Министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка заради бедствието, като заяви, че ще поеме отговорност за дългогодишните провали на властта да оправи железопътната система, която според него не е подходяща за XXI век.

На мястото на катастрофата на влака спасителите отново работеха през нощта. Семейства пък отиват в болниците, за да дадат ДНК проби с цел да бъдат идентифицирани липсващите им близки. Това обаче става все по-трудно, защото телата на загиналите са силно обгорели, тъй като температурите в първите вагони са достигнали 1300 градуса.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.