Първи арест за трагедията в Гърция, някои от жертвите още са в смачканите вагони

Задържан е началникът на гарата в Лариса

01.03.2023 | 15:20 Редактор: Елеонора Танева

Началникът на гарата в Лариса е арестуван след челния сблъсък между пътнически влак и товарна композиция в близост до града, в резултат на което загинаха най-малко 36 души, а 85 други бяха ранени, предава Associated Press, като се позовава на данни от гръцката полиция.

От изявлението на правоохранителните органи става ясно, че е арестуван 59-годишен мъж. Двама други са задържани за разпит.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур след най-смъртоносната влакова катастрофа в историята на страната, съобщи по-рано електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini. 

Мицотакис пътува за Лариса, където ще бъде информиран за инцидента, обявиха от кабинета му. Междувременно държавната информационна агенция ANA-MPA съобщи, че спасителните екипи на мястото на инцидента продължават "трескаво“ да работят, за да извадят жертвите, които все още са в капан. На място са изпратени два крана, които да повдигат вагоните, смачкани от силата на челния сблъсък информира "Фокус".

Екипите на пожарната служба и линейки остават на местопроизшествието, докато продължава операцията за изваждане на заклещени хора. Във въздуха се носи силна миризма на изгоряло, тъй като първите три вагона на пътническия влак са се запалили след сблъсъка с идващия товарен влак.

Според последната информация от говорителя на пожарната бригада Василис Ватракоянис, броят на загиналите към обедните часове на деня е 36 души, 66 души са били откарани в болница, шестима от които са приети в интензивни отделения. 

Уточнява се, че на място работят 150 пожарникари със 17 превозни средства. Изпратени са четири крана и 30 линейки.

Снимка: БГНЕС