Кошмарът в Гърция: Пътници изхвърчали от вагоните при удара на влаковете

Засега не е ясно какво точно е причинило катастрофата

01.03.2023 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Двама българи са сред ранените в тежката влакова катастрофа в Гърция, настанени са в болници в Солун. Жертвите на сблъсъка между два влака са над 30, а пострадалите са десетки.

Минути преди полунощ пътнически влак с 350 души, пътуващ от Атина за Солун, се блъска челно с идващ насреща товарен влак. Тежкият инцидент става в района на град Лариса. Вследствие на удара първите три вагона на пътническия влак са почти напълно унищожени. Малко след това избухват в пламъци. 

"Влаковете са напълно унищожени. Пътническият влак се е движел с около 160 км/ч. Това е тежък челен сблъсък. Пътниците бяха много изплашени. Те се оглеждаха, търсеха наоколо, не знаеха къде се намират", разказа очевидец.

Спасители цяла нощ с факли са претърсвали мястото на катастрофата в опит да открият оцелели. Очевидци разказват, че е имало хора, които са изхвърчали от влаковата композиция. В паника и в опит да се спасят хората са скачали през прозорците на влака. Много от тях са откарани в болници, някои са настанени в интензивно отделение. 

"Това бяха десет кошмарни секунди. Вагонът почна да се върти преди да падне настрани. Всички във вагона се обърнахме, настана суматоха и паника. Избухна пожар изведнъж. Имаше хора с изгаряния", разказа един от пътниците.

Ръководителят на синдиката на железниците заяви, че засега не е ясно какво е причинило катастрофата, която е и най-смъртоносната в Гърция през последните години. Подкрепа към гръцкия народ изразяват редица лидери. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.