Трагедията в Гърция: Човешка грешка, предизвикана от неработеща система за предупреждение

Двете мотриси се движели по една и съща линия в продължение на 10-12 минути

01.03.2023 | 13:01 Редактор: Петя Кръстева

Експерти твърдят, че трагичната влакова катастрофа в Северна Гърция вероятно е причинена от човешка грешка, до която се е стигнало поради факта, че електронната система във влаковете "не работи от години", пише гръцкият сайт "Грийк репортер".

Пътническият влак с 350 пътници в него, пътуващ от Атина за Солун, се е движел по лявата част на железопътната линия, предназначена за влаковете, пътуващи на юг, пише сайтът.

Председателят на асоциацията на машинистите Костас Генидуниас заяви, че електронните системи, които предупреждават машинистите за предстояща опасност, не работят от години.

"Случи се немислимото. Два влака се озоваха на един и същи коловоз. Нищо не работи, всичко се прави ръчно в цялата мрежа Атина-Солун", каза той пред националната телевизия ЕРТ. Генидуниас допълни, че в миналото електронните системи са работели и отговорност за случая трябва да се търси от властите. 

Друг служител на железниците, Гианис Дицас, подчерта, че мерките за сигурност в гръцката железопътна система са архаични. Пред "Опън ТВ" той каза, че двата влака са се движели по една и съща линия в продължение на 10-12 минути, но няма електронно устройство, което да предупреди машинистите за опасността от сблъсъка, пише БТА.

Гръцката национална телевизия ЕРТ съобщи, че броят на загиналите души от тежката катастрофа в Темпи е достигнал 40, а близо 130 души са ранени, от които 66 са в болница. Сред загиналите има много млади хора - студенти, които са се връщали от Лариса и Атина към Солун. Към момента всички тела са изкарани от третия вагон.

Снимка: БГНЕС