Сблъсъци в Гърция заради влаковата катастрофа, отнела живота на 43-ма души

Спират влаковете заради 24-часова стачка на Гръцката федерация на железопътните служители

02.03.2023 | 06:55 Редактор: Тодор Петров

Безредици в Атина след кошмарната влакова катастрофа. Недоволни се събраха пред сградата на железопътната компания, чиято композиция участва в катастрофата, отнела живота на повече от 40 души. 

Полицията и демонстрантите влязоха в сериозни сблъсъци. Протестиращите хвърляха камъни по сградата на частната жп компания, а силите на реда използваха сълзотворен газ. Младите хора настояха за адекватни действия на властите. 

Протест имаше и в Солун. Всички влакове по маршрутите на основната гръцка железопътна компания днес няма да се движат заради 24-часова стачка на Гръцката федерация на железопътните служители.

Гръцките медии пък разпространиха кадри от фаталния сблъсък на двата влака. Охранителна камера е запечатала челния удар - първоначално се вижда ярка светлина, след нея мощен взрив, който поглъща всичко в пламъци. 

43 са потвърдените жертви на катастрофата. Роднини на пътници дават ДНК проби, които да бъдат сравнени с намерени тела и останки от такива. Разследването на място продължава. Вчера стана ясно, че началникът на гарата в Лариса е признал вината си за фаталния инцидент, въпреки че първоначално се опитал да посочи техническа неизправност като причина за трагедията

.

Снимка: БГНЕС