8 от 10 македонци не желаят българите да влязат в Конституцията на РСМ

По отношение на войната в Украйна може да се забележи равностойно разделение на отговорите

02.03.2023 | 07:56 Редактор: Петя Кръстева
8 от 10 македонци не желаят българите да влязат в Конституцията на РСМ

80% от етническите македонци в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в Конституцията, показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" - съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

Северна Македония е задължена да приеме българската общност в Конституцията си преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса "Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към Конституцията си по пътя към ЕС?" - 65% от гражданите на страната отговарят с "Не". Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% "Не", докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% "Да".

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговаря с "Да" на въпроса за вписване на нови малцинства в Конституцията. ВМРО-ДПНЕ и "Левица" доминират категорията "Не" с 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия - Алианс за албанците с 54%.

На въпроса "Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?" резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с "Не". Етническите македонци доминират отговора "Не" с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение също не се е променило - само ДУИ имат мнозинство в отговора "Да" с 61%, пише БГНЕС.

По отношение на войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса "Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?" 36% отговарят с "Напълно", а 29% са напълно несъгласни с твърдението.

Също така на запитването "Победа на Украйна означава победа на Европа?" 34% отговарят с "Не", към 28% "Да".

Снимка: БГНЕС