РСМ: Пребитият Пендиков ни обижда, да бъде разследван от прокуратурата ни

"Той ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани", заяви вицепремиерът

26.02.2023 | 19:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
РСМ: Пребитият Пендиков ни обижда, да бъде разследван от прокуратурата ни

Македонският вицепремиер Боян Маричич призова прокуратурата в РСМ да започне разследване срещу зверски пребития Християн Пендиков заради обидите, които той е нанесъл на македонците.

След побоя в родния му град Охрид на 19-ти януари Пендиков заяви, че за съжаление, "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат."

"Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричич пред Макфакс и призова прокуратурата да се заеме със случая.

Според него Пендиков трябва да носи отговорност за тези си твърдения. Той не трябва да бъде изключение и прокуратурата трябва да си свърши своята работа, каза още Маричич, който отговаря за евроинтеграцията на РСМ. Той съобщи още, че "законът не позволява да се отнеме македонското гражданство на Пендиков", цитира БГНЕС.

По отношение на българските клубове Маричич смята, че те "не са заплаха за македонската идентичност, защото македонската идентичност е солидна и нищо не може да я застраши". Според него "проблемът с клубовете е свързан с техните имена" и Министерството на правосъдието работи по този случай.

Прокуратурата в Охрид официално съобщи, че "Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност" и това е документирано. Илия Димовски, който преби Пендиков, на 20-ти февруари бе пуснат на свобода.

Снимка: БГНЕС