Вучич: Няма да пусна Косово в ООН, Макрон и Шолц не са питали никого

Сръбският президент получи критики след срещата с премиера Албин Курти

01.03.2023 | 10:19 Редактор: Михаела Димитрова
Вучич: Няма да пусна Косово в ООН, Макрон и Шолц не са питали никого

Сръбският президент Александър Вучич говори пред националната телевизия РТС по повод европейския план за Косово, след като опозицията го обвини в предателство на националните държавни интереси.

След срещата с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, Вучич беше изправен пред много критики, особено за приемането на частта от Споразумението, в която се казва, "че Сърбия няма да се противопостави на членството на Косово в ООН", което според мнозина е признание за независимост. В този контекст бяха обявени митинги и национални протести.

Вучич заяви, че докато е президент няма да подпише нито официално, нито неофициално признаване на Косово, нито членство в ООН. Той оцени обаче, че шансовете за промяна на европейското предложение са нулеви.

"Този план на Европейския съюз дойде като идея на Еманюел Макрон и Олаф Шолц, те донесоха листа хартия. Не са питали никого, въобще не е имало възможност за преговори", уточни сръбският президент, цитиран от БГНЕС.

"Те си казват своето, ние си казваме нашето и не сме съгласни за нищо", така описа Вучич преговорите в Брюксел.

Той заяви още, че е бил предупреден за последиците от неприемането на предложението, включително за спиране на европейската интеграция и директно изтегляне на инвестиции.

"На 24 март в Европейския съвет ще кажат какво правим. Ако не направим достатъчно, няма да ни отворят клъстери. Ще има натиск, разбира се, и никой няма да остави преговорите да продължават безкрайно", каза президентът на Сърбия.

Снимка: БГНЕС