Трима трафиканти в ареста след трагедията с мигранти край Южна Италия

Предполага се, че заподозрените са поискали по 8000 евро

28.02.2023 | 14:58 Редактор: Михаела Димитрова
Трима трафиканти в ареста след трагедията с мигранти край Южна Италия

Италианските власти задържаха трима мъже, обвинени в трафик на 200 души на борда на дървена лодка, която се разби в скалите край бреговете на Южна Италия, съобщи днес италианската полиция. При инцидента загинаха най-малко 64 мигранти, отбелязва Ройтерс.

Един турски гражданин и двама пакистанци, отплавали с лодката с мигранти от Турция за Италия въпреки неблагоприятните климатични условия, са идентифицирани от оцелелите като "главните виновници за трагедията", каза още местната полиция.

Според първоначално разследване, се предполага, че заподозрените са поискали по 8000 евро (8485 долара) от всеки от мигрантите за опасното пътуване, информира БТА. Лодката с мигрантите, попаднала в бурните води край брега на град Стекато ди Кутро в Южна Италия, се разби в скалите рано сутринта в неделя.

Спасителните служби намериха днес тялото на още един от загиналите мигранти, с което броят на жертвите достигна 64, като 14 от тях са деца. Според 80 оцелели мигранти лодката е превозвала между 150 и 200 души. Продължават претърсванията в района.

Снимка: БГНЕС