Текилата навлиза все по-сериозно в Европа, баровете не смогват да утолят "жаждата"

"Текилата определено свършва всеки уикенд", казва барман

26.02.2023 | 21:32 Редактор: Ирена Бакърджиева
Текилата навлиза все по-сериозно в Европа, баровете не смогват да утолят

Текилата, кралят на мексиканските алкохолни напитки, навлиза все по-сериозно в Европа. Коктейли маргарита, палома, различни първокласни шотове, а понякога и текила сънрайз, са сред питиетата с текила, които 24-годишният барман Шубам Уалавалкер предлага на клиентите си в своя лондонски бар.

"Текилата определено свършва всеки уикенд", казва той, докато се старае да поддържа запасите и да отговори на "жаждата" на посетителите на претъпкания бар "Революшън" (Revolution) в югозападен Лондон, разказва Ройтерс.

Износът на текила от Мексико за Европа е нараснал рязко през миналата година. Доставените количества за Испания са скочили с 90 на сто, тези за Франция - със 73 на сто, за Великобритания - с 68 на сто, а за Германия - с 60 на сто, според мексиканския Регулаторен съвет за текила. Така европейските пазари изпреварват глобалния растеж на доставките на текила с 23 на сто през 2022 г., предава БТА.

Обичаната в Северна Америка алкохолна напитка обаче е далеч от това да изземе историческото превъзходство на по-популярните в Европа водка, уиски, ром и джин. Текилата обаче се е наложила като най-бързо набиращият симпатии алкохол сред потребителите в региона, според търговската компания "Хосе Куерво Проксимо Спиритс" (Jose Cuervo Proximo Spirits).

Снимка: Pixabay