Руски учени: Злоупотребата с алкохол води до безсъние

При системна употреба - има постоянно повишаване на кръвното налягане

15.01.2023 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Руски учени: Злоупотребата с алкохол води до безсъние

Алкохолът ускорява заспиването, но нарушава цикъла "REM" (фаза с бързи очни движения) на съня, установиха руски учени, цитирани от ТАСС.

Дългосрочната употреба на алкохол може да доведе до безсъние, каза Татяна Клименко, директор на Националния научен център по наркология към Министерството на здравеопазването на Русия.

"Под въздействието на алкохола продължителността на заспиването се намалява, но в същото време страда цикълът на "бързия" сън, по време на който се появяват сънища и който е от съществено значение за възстановяването. Продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до трайно безсъние", каза тя пред журналисти.

Клименко отбеляза, че въпреки ускореното заспиване, приемането на големи дози алкохол влошава съня като цяло, което го прави по-малко дълбок и дълъг.

"Дори след прием на достатъчно голяма доза алкохол, в повечето случаи етанолът напълно изчезва от кръвта през първите 4-5 часа сън. Нормализирането на концентрацията на алкохол в кръвта е придружено от т.нар. "рикошети на бодърстване", изразяващи се предимно в повърхностен сън с чести събуждания в часовете, оставащи за почивка", допълни тя, цитирана от БТА.

Според Клименко при системната употреба на алкохол, както и при периодичната му употреба в големи дози, има постоянно повишаване на кръвното налягане и нарушение на регулацията на съдовия тонус. В същото време дори няколко дни след еднократна употреба на алкохол могат да се наблюдават скокове на кръвното налягане, отбеляза тя.