ЕС обяви санкции до дупка, докато не спре "бруталната руска агресия"

Сега имаме най-суровите санкции до момента - изчерпващи военния арсенал на Русия, подчерта Урсула фон дер Лайен

26.02.2023 | 08:09 Редактор: Елеонора Танева
ЕС обяви санкции до дупка, докато не спре

Приемайки десетия си пакет санкции срещу Русия, Европейският съюз заяви, че ще засилва натиска върху Москва, "докато Украйна не бъде освободена", предаде Ройтерс.

"Сега имаме най-суровите санкции до момента - изчерпващи военния арсенал на Русия и нанасящи тежки поражения на икономиката ѝ", заяви в Twitter председатеят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че блокът засилва натиска върху онези, които се опитват да заобиколят санкциите на ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че Съюзът ще продължи да налага още санкции на Москва.

"Ще продължим да засилваме натиска върху Русия и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо, докато Украйна бъде освободена от бруталната руска агресия", каза той в изявление, цитирано от БТА.

Борел отбеляза, че най-новите санкции са насочени срещу банковия сектор, срещу достъпа на Москва до технологии, които могат да се използват за граждански и военни цели, както до напреднали технологии.

ЕС наложи санкции и на 11 физически и седем юридически лица, свързани с група "Вагнер", чиито наемници се бият в Украйна, но участват и в конфликти в африкански държави като Мали.

Борел заяви, че дейностите на "Вагнер" застрашават международния мир и сигурност, тъй като компанията не действа в каквато и да било правна рамка.

Шефът на частната военна компания Евгений Пригожин призна, че мерките ще затруднят работата ѝ, тъй като ще направят по-сложно снабдяването с оръжия, но изрази увереност, че тя ще се справи.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Лудост
преди 1 година
Имам чувството, че Урсула умишлено еднолично превръща ЕС във военен блок, който трябва да се срине икономически в резултат на санкциите. Най- изненадващото е, че никой не желае да я спре. Ако имаше загрижени за Европа, нямаше ЕС да бъде принасян в жертва на чужди интереси. Сигнализирай за неуместен коментар