Лидерите на Г-7 с нов удар по Русия, налагат санкции на поддръжниците ѝ

Страните предупреждават, че "всяко използване на химическо оръжие ще има тежки последици

24.02.2023 | 22:27 Редактор: Петя Кръстева
Лидерите на Г-7 с нов удар по Русия, налагат санкции на поддръжниците ѝ

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) предприемат действия срещу "играчи от трети страни, които материално подкрепят войната на Русия в Украйна", предаде Ройтерс.

"Отправяме призив към трети страни или други международни играчи, които искат да избегнат или да подкопаят нашите мерки - да престанат да предоставят материална подкрепа за войната на Русия или ще понесат сериозни последствия", се казва в изявлението.

От Г-7 съобщиха още, че ще разширят вече наложените икономически мерки и се ангажира да попречат на Русия да намира нови начини за снабдяване с авангардни материали и технологии, както и с военно и промишлено оборудване. Лидерите на страните посочват, че ще продължат усилия си, за да гарантират, че "Русия ще плати за дългосрочното възстановяване на Украйна". Те заявиха, че вземат допълнителни мерки, свързани с руския финансов сектор, за да "подкопаят още повече способността на Русия да продължава незаконната си агресия", като добавиха, че тяхна мишена ще станат още руски финансови институции, пише БТА.

Страните предупреждават, че "всяко използване на химическо, биологическо, радиологическо или ядрено оръжие от страна на Русия ще има тежки последици", гласи още изявлението, цитирано от ТАСС.

Снимка: БГНЕС