Гърция няма да даде на Украйна ракети С-300, пази си ги за Турция

Министърът на отбраната подчерта, че това ще отслаби защитата на страната пред съседката

23.02.2023 | 10:46 Редактор: Ирена Бакърджиева
Гърция няма да даде на Украйна ракети С-300, пази си ги за Турция

Гърция няма да даде на Украйна зенитно-ракетни системи С-300, базирани на гръцкия остров Крит, тъй като това би отслабило защитата ѝ пред лицето на заплахите от Турция. Това каза министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос в сряда вечерта в интервю за телевизионния канал ERT 1, пише ТАСС.

Запитан дали държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е поискал по време на посещението си в Атина да изпрати С-300 в Украйна, Панайотопулос отговори, че Гърция не може да направи това, защото ще отслаби отбранителната си система. "С-300 бяха закупени и пристигнаха в Гърция по определени причини и докато съществуват тези причини, ние няма да се съгласим с отслабване на нашата отбранителна система", подчерта министърът.

В същото време той обясни, че поддръжката на системите С-300 в Гърция става все по-трудна. "Ако стигнем до точка, в която поддръжката на тези системи стане невъзможна, или ще решим проблема с поддръжката, или ще ги заменим. Все още не сме стигнали до тази точка", каза министърът.

От 90-те години Гърция разполага със зенитно-ракетни системи С-300ПМУ-1 "Фаворит", "Оса-АКМ" и "Тор-М1". През декември 2013 г. гръцките военни проведоха демонстрационни стрелби на полигона Акротири на остров Крит със С-300.

Снимка: БГНЕС