СЗО: Санитарната криза в Турция може да надмине щетите от земетресението

Между 40 и 50% от културното наследство на провинция Хатай е унищожено

19.02.2023 | 13:44 Редактор: Петя Кръстева

На 14 ден от опустошителното земетресение в Турция и Сирия нов силен вторичен трус с магнитуд 5,2 разтърси Кахраманмараш. Очаква се да бъде сложен край на спасителните операции в Турция. В тях се включиха десетки хиляди души, много от които от чужбина. 

Тежката хуманитарна ситуация излага стотици хиляди турски деца на риск да изостанат от училище през следващите месеци, защото сградите са унищожени, а много учители са загинали. За хилядите, останали без дом, палатковите лагери са се превърнали в техен нов дом. В лагерите доброволци провеждат занимания за деца, като им предоставят материали за рисуване и книги за четене. 

Медици от редица държави оказват помощ на засегнатите от земетресението. Лекари от Франция всеки ден полагат грижи за хората в околностите на града Адъяман. 

"Първата нощ беше невъзможно да се спи. Децата трудно дишаха. Имаха температура, кашляха много. Бяхме навън в продължение на два дни. Беше много трудно", разказва една от пострадалите при труса.

Към влошеното здравословно състояние се прибавя и липсата на хигиена и все по-нарастващата опасност от разпространение на зарази. Според Световната здравна организация санитарната криза може да причини повече щети от земетресението. 

Между 40 и 50% от културното наследство на провинция Хатай е унищожено. Това показват данните на ЮНЕСКО. В град Антакия някои от кварталите са недостъпни заради тонове бетонни отломки. Трусът е нанесъл сериозни щети и по историческия замък в Газиантеп. Железните парапети около замъка са разпръснати по околните тротоари. Подпорната стена до замъка също се е срутила. 

Екипи правят оценка на щетите с идеята да се направи реконструкция, която обаче ще отнеме дълго време. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС