Президентът на Финландия: Присъединяването ни в НАТО е в "ръцете на Турция"

Саули Нийнистьо се съгласи да ратифицира основополагащите договори на НАТО

18.02.2023 | 13:30 Редактор: Михаела Димитрова
Президентът на Финландия: Присъединяването ни в НАТО е в

Съдбата на кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО е в "ръцете на Турция“, изтъкна президентът Саули Нийнистьо, след като финландският парламент се съгласи, че ще ратифицира основополагащите договори на НАТО на 28 февруари, предава Ройтерс.

Законодателството, вероятно ще бъде прието, като се има предвид, че повечето членове на парламента подкрепят присъединяването към Алианса, което доближава Финландия една стъпка по-близо до членството пред Швеция.

Нийнистьо изтъкна, че ще продължат с членството си без Швеция, ако Турция реши да ратифицира финландската кандидатура, но не и шведската. "Не искаме и не можем да оттеглим молбата си“, подчерта президентът.

"Целта е националният законодателен процес, необходим за присъединяване към НАТО, да приключи по време на този изборен мандат“, отбеляза ръководителят на комисията по външни работи Юси Хала-ахо само две седмици преди парламентарната почивка за избори.

"Ние не участваме в никакви базарни преговори, грижим се за собствената си част в ратификациите“, подчерта заместник-председателят на комисията по външни работи Ерки Туомиоя.

Анкара обяви, че не подкрепя кандидатурата на Швеция, въпреки че турският президент Реджеп Ердоган през януари съобщи, че е готов да ратифицира кандидатурата на Финландия, припомня "Фокус".

Парламентарната комисия по външни работи поддържа в доклада си, че използването и съхранението на ядрени оръжия ще остане забранено във Финландия, също като член на НАТО.

Снимка: БГНЕС