Масови хапчета за настинка и грип предизвикват инсулт, инфаркт и увреждат мозъка?

Главната съставка в лекарствата служи и като прекурсор за производство на метамфетамин

17.02.2023 | 11:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
Масови хапчета за настинка и грип предизвикват инсулт, инфаркт и увреждат мозъка?

По настояване на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна нов преглед за безопасност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. Експертите ще събират данни дали тези лекарства имат неблагоприятно въздействие върху кръвоносните съдове в мозъка. Комитетът по фармакологична безопасност на EMA ще потвърди или отхвърли опасенията относно риска от Синдрома на задната обратима енцефалопатия и Синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция.

Лекарственият европейски регулатор уточнява, че псевдоефедринът се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушен нос в резултат на настинка, грип или алергия. Двата синдрома, за които има опасения, че са свързани с псевдоефедрините, могат да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия, недостиг на кислород) на мозъка и да причинят сериозни и животозастрашаващи усложнения в някои случаи.

Главоболие, гадене и гърчове са сред честите симптоми, свързани със синдромите. Повод за прегледа са случаи при хора, използващи лекарства, съдържащи псевдоефедрин, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични ефекти и в медицинската литература. Лекарствата имат известен риск от исхемия в сърцето и мозъка, включително инсулт и инфаркт. Ограниченията и предупрежденията вече са включени в продуктовата информация на лекарствата, за да се намалят тези рискове.

Псевдоефедринът действа чрез стимулиране на нервните окончания за освобождаване на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и така намалява отока в носа и секретите.

Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, са разрешени в различни държави членки на ЕС, самостоятелно или в комбинация с препарати за лечение на симптоми на настинка и грип като главоболие и треска или на алергичен ринит с възпаление на носните проходи при хора със запушен нос. В рамките на Съюза лекарствата с псевдоефедрин се предлагат под различни търговски имена.

Подобен тип лекарствени продукти имат широка популярност поради достъпността си без лекарско предписание.

Ефедрата се използва в народната медицина поне от 2 хилядолетия за лечение на настинка, грип, главоболие, ставни болки, при кашлица и запушен нос. В източната медицина растението е основно средство за овладяване на пристъпи на астма и бронхит. Фармакологичните ефекти се дължат основно на съдържанието на ефедрин.

Молекулите на ефедрина и псевдоефедрините са много подобни структурно на амфетамините и катехоламините. Въпреки че се срещат естествено като алкалоид в растения, по-голямата част от псевдоефедрините се получава от ферментация на декстроза в дрожди в присъствие на бензалдехид.

Според наръчниците по фармация псевдоефедрините имат по-малко нежелани реакции върху централната нервна система в сравнение с ефедрина. В научни публикации и доклади за случаи обаче още през 80-те години на миналия век се появяват съобщения за нежелани реакции. Установява се също, че храни и напитки, които съдържат големи количества кофеин, могат да влошат страничните ефекти на псевдоефедрина, пише "24 часа".

Лекарствата с псевдоефедрини обичайно не се препоръчват на хора с диабет, тъй като може да повишат кръвната им захар. Много лекари смятат, че е нужна преценка и при увеличена простата, глаукома, сърдечни проблеми, заболяване на кръвоносните съдове или свръхактивна щитовидна жлеза. Почти винаги е в сила правилото да не се приемат лекарства с ефедрини по-често от предписаното и за по-дълъг период от време от препоръчания - обикновено 7 дни.

Системното продължително действие на лекарствата със съставка псевдоефедрин може да е свързано с риск за безсъние, нервност, треперене, задържане на урина, загуба на апетит, сърдечносъдови смущения, повишаване на кръвното налягане, учестен пулс, сърцебиене.

Страничните ефекти не са единствената причина, поради която много държави държат псевдоефедрините на специален режим. Те могат да служат като съставка за производство на метамфетамин - мощен, силно пристрастяващ стимулант. 

Снимка: Pixabay


4
0 rate up comment rate down comment 0
Асан
преди 1 година
3
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Подвеждащо написана информация с цел търсене на сензация. Пореден срам за българската "журналистика", да си вади хляба от внасяне на умишлен стрес у хората. Уважаеми пациенти, подобни "статии" не са във ваша помощ, а във ваша вреда! Разбирам колко ви е трудно да оцените статията с каква цел е писана и доколко информацията е вярна, защото медиите си вадят хляба изключително със заблуждаващи материали, без да имат срам, че всяват паника и стрес у хората, напротив - радват се защото печелят читател Сигнализирай за неуместен коментар
2
14 rate up comment rate down comment 1
Илиева
преди 1 година
Не ни трябват химически анализи, но кажете кои са лекарствата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 0
Антонова
преди 1 година
И защо не цетирате, кои са тези лекарства, не стига че пием лекарства с изтекъл срок, и подновена година, ами и допълнителни отрови, до кога, ще бъде този проблем, къде е този Менистер на здравето, защо не може да се пребори с тази Фармацевтична мафия, ДО КОГА ПИТАМ АЗ Сигнализирай за неуместен коментар