Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

КНСБ: Поскъпването на лекарствата и храните е спекула!

Само Албания от Западните Балкани е след нас по заплати, казва Пламен Димитров

30.01.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Сериозен ръст на месечната издръжка у нас. 2430 лв. са необходими месечно, за да живее едно тричленно семейство нормално, според данните на КНСБ. За едни човек псумата е 1350 лв. на месец.

Къде сме в европейската таблица на издръжката на живот и какво може да се промени, за да се повишат доходите и покупателната способност на българите.

В студиото на „Брюксел 1“ гостува президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„За една година издръжката на живота е скочила с 18 %. Числата са сериозни. Ако съпоставим ръста у нас, особено на храните и на лекарствата, на фона на средноевропейските измерения, ще видим едно сериозно развитие. 16.4 % е ръста на лекарствата за година у нас. В някои държави от ЕС ръста на лекарствата е от 0 – до 8%. Как си го обяснявам? Спекула! Както тези цени, така и на хранителните стоки. 26 % е ръста на годишна база в България. 3-4 държави от Източна Европа имат сходни, даже малко по-високи ръстове, но цялата Западна Европа е с по-ниски ръстове. Те са сходни до ръста на инфлацията в ЕС и еврозоната – около 10 %. Това обосновава усещането на хората, че обедняването е повече, отколкото им казваме с тези числа“, категоричен е президентът на КНСБ.

Пламен Димитров направи сравнение и за малката потребителска кошница. Къде сме ние?

„20 жизненоважни стоки и услуги наблюдаваме всеки месец в търговски вериги – както в България, така и в Румъния, Германия, Хърватия, Франция и Испания. Това са едни и същи стоки, в едни и същи търговски вериги. Нашите доходи са изключително изостанали при тези ценови равнища, които ние трябва да плащаме. Затова хората се чувстват толкова бедно“, .

Колко пъти можем да купим тази потребителска кошница с минимална заплата?

Според данните на КНСБ - у нас 6 пъти, докато в Германия – 29 пъти.

„Това още веднъж потвърждава, къде сме ние на фона на цените, къде сме ние на фона на доходите. Пак сме на последно място. От Западните Балкани само Албания е след нас. Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония са с по-високи минимални заплати от нашите“, обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото!