Митовете и заблудите за лекарствата, които трябва да забравим

В банята влажността и топлината са високи, което може да доведе до увреждане на медикаментите

28.01.2023 | 06:45 Редактор: Искра Ангелова
Митовете и заблудите за лекарствата, които трябва да забравим

Съхранението и употребата на различни лекарства изисква особено внимание, без значение дали става дума за медикаменти без рецепта или хранителни добавки. Ето защо е важно да не вярвате в митове за лекарствата, които могат да поставят здравето ви в риск.

Мит 1: Можете да държите лекарствата в шкафа в банята

Много хора държат лекарствата си в шкафа в банята, защото така са им подръка, а и не заемат видно място в дома. В банята обаче влажността и топлината са високи, което може да доведе до увреждане на медикаментите независимо дали са в плътно затворена опаковка или блистери. Лекарствата трябва да се съхраняват на сухо, проветриво и по възможност по-хладно място, за да се избегнат химически промени в тях.

Мит 2: Може да спрете приема на лекарства, щом се почувствате по-добре

Това така наречено правило важи само за някои лекарства. В повечето случаи, ако медикаментът е предписан от лекар и той е посочил период на прием, той трябва да се спазва. В противен случай състоянието може да се окаже недоизлекувано или недобре овладяно. Това важи особено за приема на антибиотици, които оказват своето действие в точно определен диапазон на прием. Ако спрете приема им преждевременно, инфекцията може да се окаже неизлекувана и да ви връхлети наново.

Мит 3: Можете да взимате лекарства, които взима друг човек, щом той е добре

Дори да имате сходен здравословен проблем с друг човек, винаги е препоръчително, а понякога даже задължително, да се консултирате с лекар преди прием на каквито и да е медикаменти. Лекарствата, изписани на друг човек, може да не са подходящи за вас.

Някои медикаменти не си взаимодействат добре, когато се приемат едновременно. Ако взимате лекарства, изписани за вас и към тях добавите други, препоръчани от приятел, това може да влоши състоянието ви.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.