Протестиращи антимонархисти провокираха крал Чарлз III с плакати "Не е моят крал"

Лидерът на демонстрацията попитал кралската особа защо харчи пари за коронацията си

16.02.2023 | 21:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
Протестиращи антимонархисти провокираха крал Чарлз III с плакати

Крал Чарлз III се сблъска днес с група антимонархически настроени активисти, докато се разхождаше в град Милтън Кийнс северно от Лондон. Група протестиращи държаха отличителни жълти плакати с надпис "Не е моят крал" и се присъединиха към тълпата, развяваща знамена Union Jack.

Демонстрацията беше организирана от "Република" - група, която призовава за премахване на монархията и за избор на държавен глава във Великобритания. Местният вестник Milton Keynes Citizen съобщи, че Чарлз е "игнорирал малката група от около 20 протестиращи, които размахваха знамена".

Лидерът на "Република" Греъм Смит написа в Twitter: "Попитах Чарлз защо харчи пари за коронацията. Той не пожела да отговори. Решени сме да предадем посланието, че е нормално да се протестира срещу кралските особи", каза той. "Република" обяви, че ще проведе протест по време на коронацията на 6 май.

Смъртта на Елизабет II през септември породи въпроси за бъдещето на кралските особи при Чарлз и неговата кралица-консорт Камила, тъй като семейството беше разтърсено от критиките на принц Хари и Меган Маркъл и обвиненията в сексуални престъпления срещу принц Андрю.

След смъртта на кралицата няколко души бяха арестувани за провеждане на самостоятелни протести срещу кралската фамилия, след като бе приет по-строг закон за протестите, информира БГНЕС.

Чарлз присъстваше на прием в църква по случай превръщането на Милтън Кийнс в град в рамките на честванията на платинения юбилей на кралица Елизабет II. Той посети и хранителна банка.

Снимка: БГНЕС