fallback

СЗО няма повече да проучва произхода на Ковид, Китай не иска да сътрудничи

Теорията, че Ковид-19 е изтекъл от лаборатория, не е изчезнала

15.02.2023 | 16:02 Автор: Михаела Димитрова

Световната здравна организация се отказва да продължи разследването си за произхода на Ковид-19 заради продължаващите трудности при сътрудничеството с Китай, пише Politico.

Теорията, че Ковид-19 е изтекъл от лаборатория, не е изчезнала. От СЗО призовават разследването да се развива в тази посока, като се има предвид, че няма нови данни, на базата на които да се оценят обвиненията. Човекът, който помогна в отговора на САЩ срещу Ковид-19, Антъни Фаучи, заяви през ноември, че има "напълно отворено съзнание“ за произхода на вируса, подчерта "Фокус".

Научната консултативна група, натоварена с разследването на доказателства за произхода на коронавируса, призова през юни 2022 г. за нови проучвания, включително одити на лаборатории близо до мястото, където за първи път е докладвано първоначалното огнище в Ухан, Китай.  Техническият ръководител на СЗО за Ковид-19 Мария Ван Керхове потвърди пред списание Nature, че "няма втора фаза“.

По думите ѝ СЗО е планирала работата да се извършва на етапи, но "този план се е променил". "Политиката наистина възпрепятства напредъка в разбирането на произхода“, добави тя.

Отказът на Китай за достъп по-рано предизвика Гебрейесус публично да призове Китай да предостави необработени данни от първите дни на пандемията и призова китайските власти да бъдат "отворени и да си сътрудничат“.

Междувременно в САЩ републиканците започнаха разследване на Китай и произхода на пандемията.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback