Десницата в Италия с ключови победи на изборите в Лацио и Ломбардия

Вотът бе за областни управители и областни съвети

14.02.2023 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Десницата в Италия с ключови победи на изборите в Лацио и Ломбардия

Десницата в Италия убедително спечели изборите за областни управители и областни съвети на италианските области Лацио и Ломбардия.

Окончателните резултати от гласуването в северната област Ломбардия показват, че там за областен управител е преизбран Атилио Фонтана, който е представител на партия "Лига" на Матео Салвини. Той получи 54,67 процента от гласовете. 

Партията, застанала в Ломбардия на първо място в изборите за областна администрация, е "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони. Тя получава 25,18 процента. В дясното пространство тя изпреварва "Лига", за която досега Ломбардия беше бастион. "Лига" получава едва 16,53 процента. "Форца Италия" на Силвио Берлускони пък получава едва 7,23 процента.

Почти окончателните данни от вота в областта Лацио показват, че там печели кандидатът на обединената десница Франческо Рока, чиято кандидатура бе подкрепена основно от премиера Мелони. Той получава 53,88 процента. Така Лацио преминава от ръцете на левицата в тези на десницата, предаде БТА.

В битката на областния съвет в Лацио води "Италиански братя" с 33,63 процента, следвана в дясното пространство от "Лига" и "Форца Италия", със съответно 8,52 и 8,43 процента.

Снимка: БГНЕС