Ердоган: Стотици хиляди сгради в Южна Турция са необитаеми

Правителството ще предприеме мерки срещу мародерите

11.02.2023 | 15:50 Редактор: Тодор Петров
Ердоган: Стотици хиляди сгради в Южна Турция са необитаеми

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че стотици хиляди сгради в Южна Турция са станали необитаеми и обеща властите да предприемат стъпки за възстановяване на разрушените градове в рамките на седмици.

"Ние планираме да изградим отново стотици хиляди сгради. Ще предприемем конкретни стъпки в рамките на няколко седмици", посочи турският президент при посещение в район, пострадал от трусовете.

Ердоган заяви, че правителството ще предприеме мерки срещу лицата, които са замесени в мародерство и други престъпления в окръзите, засегнати от разрушителните земетресения от началото на седмицата в Южна Турция.

"Ние обявихме извънредно положение", напомни Ердоган и допълни, че това означава, че "отсега нататък хората, които участват в мародерства и отвличания, трябва да знаят, че ръцете на държавата ще стигнат", предаде БТА.

Въпросът със сигурността в района, засегнат от земетресенията, попадна във фокуса на внимание, след като австрийската армия прекрати временно спасителните операции поради "нараснали затруднения в сферата на сигурността".

Снимка: БГНЕС