Учени откриха протеин в белия дроб, който блокира коронавируса

Това ще помогне за разработването на нови антивирусни и антифиброзни лекарства

10.02.2023 | 22:40 Редактор: Искра Ангелова
Учени откриха протеин в белия дроб, който блокира коронавируса

Учени от университета в Сидни идентифицираха протеин в белите дробове на човека, който блокира вируса SARS-CoV-2, причиняващ Ковид-19, предадоха ТАСС и Синхуа.

Въпросният протеин образува естествена защитна бариера в тялото, свързвайки се с коронавируса и предотвратявайки по-нататъшното му разпространение, се казва в доклада на изследователите, публикуван в петък в отворената издателска научна платформа "Паблик Лайбръри ъф Сайънс (PLOS) - Байолъджи".

Откритието отваря изцяло нова област на имунологичните изследвания и предлага иновативен, обещаващ начин за разработване на лекарства срещу инфекции, причинени от коронавируси.

"В протеина LRRC15 (Leucine-Rich Repeat-Containing15) открихме рецептор, който може да спре SARS-CoV-2 чрез свързване с вируса и предотвратяване на инфекция", каза Грег Нийли, професор от университета в Сидни. Идентифицираният протеин всъщност е "естествена имуннна бариера, покриваща човешките бели дробове и блокираща вируса", отбеляза ученият, цитиран от БТА.

Учените са убедени, че по-нататъшните изследвания на протеина LRRC15 ще проправят пътя за разработването на лекарства, които могат да блокират вирусни инфекции. 

"Този протеин е открит в белите дробове, клетките на кожата и езика, както и в лимфните възли и в плацентата. Вероятно, като част от естествения отговор на тялото към инфекция, той създава един вид бариера, която физически отделя вируса от белодробните клетки, които са най-чувствителни към Ковид-19", се казва в доклада.

Изследователите се надяват, че в бъдеще откритието ще помогне за разработването на нови антивирусни и антифиброзни лекарства за лечение на патогенни коронавируси и вероятно други вируси, които причиняват белодробна фиброза.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
681
преди 1 година
Торино, Италия. Изгледайте това кратко видео и вижте множеството носещо снимки на млади (обърнете внимание на годините под името) и вече мъртви техни близки в резултат на експерименталните иРНК. https://twitter.com/i/status/1617916837790093313 Сигнализирай за неуместен коментар